Jerez de la Frontera, op bezoek bij Janey Vermunt

Afgelopen mei heb ik een bezoek gebracht aan Janey Vermunt in Jerez de la Frontera. Voor wie niet weet wie Janey is… Zij is het eerste Belgische meisje dat studeerde aan Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre in Jerez de la Frontera. In 2012 meldde Janey zich aan voor deze vierjarige opleiding waar zich bijna 70 ruiters voor hadden ingeschreven en er maar plek was voor vier! De toelating was streng, maar Janey werd toegelaten!


Bit magazine heeft Janey toen bezocht en er een mooi artikel over geschreven welke je terug kan lezen in Bit nr. 208.


Maar hoe is het u met Janey en haar PRE Enrique? Na een vreselijk ongeluk vorig jaar tijdens de Feria waarbij Janey haar bekken brak en ze enkele maanden moest revalideren is ze geslaagd voor haar opleiding aan de Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre. Wat een prestatie en doorzettingsvermogen!

Door haar ongeluk kampt Janey nu nog met pijnen die het rijden op het moment op een laag pitje zetten. Dus wat te doen? Naast dat Janey lofts verhuurt in een prachtige oude Bodega volgt ze op het moment ook een Masters-opleiding in de organisatie van evenementen, hospitaliteit en protocol van de EAE business school in Madrid, op afstand. Daarmee wil ze zichzelf verder ontwikkelen, aangezien ze niet meer professioneel in de paarden kan gaan. Het heeft haar moeite gekost dat te moeten aanvaarden, maar zegt Janey; “Gelukkig zijn er ook nog andere leuke dingen in het leven en kan ik van de paarden blijven genieten als een hobby die misschien ooit wel weer fanatieker wordt”.


De trip Het is een beetje druilerig weer als ik opgehaald word door Janey en Juan op het vliegveld. In Nederland is het zelfs beter weer. Typisch. Na een uurtje in de auto komen we aan bij de “Casa” van Janey. Een prachtig gerenoveerde sherry Bodega waarvan je vele vindt in Jerez. Als verrassing zijn daar ook de ouders van Janey. Hoe leuk om Niek en Elly weer te zien want ook zij waren altijd nauw bij de vereniging betrokken toen Janey nog in België woonde.

Ik krijg een sfeervolle loft toegewezen en dan gaan we al aan de slag. We rijden naar de stal van Clémence Faivre waar de 14 jarige PRE Enrique (officieel Yayo II) en de kleine shetlander Roadstar staan gestald. Daar worden beide paarden opgeladen en gaan we terug naar Jerez… naar de Cathedraal!

We zijn er rond het middaguur en hopen daarmee dat het wat rustiger zal zijn in verband met de siësta. Niets in minder waar, want toeristen houden geen siësta ;)

Enrique gedraagt zich voorbeeldig… meer omdat de stenen waarop hij loopt spekglad zijn en hij braaf stapje voor stapje doet wat wij van hem vragen. En dat is poseren voor de Cathedraal. Rody de shet trekt net als Enrique veel aandacht van de omstanders en de fotografe… ik dus… moet menig enthousiasteling verzoeken uit haar beeld te gaan. Nadat we ook nog foto’s hebben gemaakt bij prachtige paars gekleurde bomen zit de eerste shootdag erop.


De volgende dag hebben we een shoot bij zonsondergang gepland dus gaan we overdag naar de Feria de la Manzanilla in het nabijgelegen stadje San Luca Barrameda. Ik ben nog nooit bij een Feria in Spanje geweest en deze is nog niet de helft van wat ik hoor zoals de grote Feria’s zijn, maar ik vind het nu al prachtig! Vooral het kleine mannetje dat zo parmantig op zijn brave PRE rijdt trekt mijn aandacht… zeker voor een fotografe is dit toch wel hèt plaatje van een Feria.

In de namiddag vertrekken we weer naar stal om Enrique klaar te maken voor de zonsondergang shoot. En dan is de zon weg. Niet te geloven… de zon van het zonovergoten Jerez zit achter sluierbewolking. Heb ik weer. Maar dat mag de pret niet drukken en we gaan lekker aan de slag in de omgeving van de stal en heel af en toe zie ik daar dan toch een waterig zonnetje. Janey en Enrique zijn in Doma Vaquera stijl en dat past mooi in deze omgeving.

‘s Avonds wordt een heerlijk gerecht door Niek voorgeschoteld en kletsen we nog lekker na. Niek en Elly hebben een eigen Casa welke ook sfeervol is opgeknapt en nog vele authentieke delen van de Bodega laat zien. Het is goed vertoeven onder het afdak op de binnenplaats. Ze wonen hier dan ook meer buiten dan binnen. Niek fotografeert ook graag (al kan Elly er ook wat van) en ik krijg vele foto’s te zien die hij heeft gemaakt. Heel erg leuk, want er zitten ook prachtige typische Spaanse foto’s bij die heel mooi passen in onze Pura Pasión onder “Viva España”. Ik strik Niek gelijk om een stukje daarvoor te schrijven.

De volgende ochtend zijn de lofts aan de beurt om in beeld te brengen. Deze zijn te huur voor bepaalde tijd en door de ligging vlakbij het centrum zijn deze erg in trek. Janey heeft de lofts prachtig en zeer sfeervol opgeknapt en ingericht. Na de lunch trekken we met de auto de omgeving in om ook daarvan foto’s te maken. We komen onder meer bij de wijngaarden van Tio Pepe uit die prachtig op een heuvel liggen en er is een overvloed aan zonnebloemen in de omgeving.


En dan is de dag van afscheid alweer aangebroken.

Ik dank Janey, haar familie en Juan hartelijk voor dit gastvrije verblijf bij hun in Jerez de la Frontera. Het was een onvergetelijke trip!!!

Wil je meer weten over de lofts en een verblijf in Jerez de la Frontera? Kijk dan eens op Airbnb voor meer informatie.
Uitgelicht